Αρθρίτιδα γόνατος

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. Ο πόνος και το πρήξιμο είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα γόνατος

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. Ο πόνος και το πρήξιμο είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Αρθρίτιδα γόνατος

Title:

Description:

Αρθρίτιδα γόνατος

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. Ο πόνος και το πρήξιμο είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας.

Η αρθρίτιδα είναι φλεγμονή μιας ή περισσότερων αρθρώσεων. Ο πόνος και το πρήξιμο είναι τα κύρια συμπτώματα της αρθρίτιδας. Οποιαδήποτε άρθρωση στο σώμα μπορεί να επηρεαστεί από τη νόσο, αλλά είναι ιδιαίτερα συχνή στο γόνατο. Η αρθρίτιδα γόνατος μπορεί να δυσκολέψει τον ασθενή στην εκτέλεση πολλών καθημερινών δραστηριοτήτων, όπως το περπάτημα ή το ανέβασμα σκαλοπατιών. Είναι μια σοβαρή αναπηρία για πολλούς. 

Ενώ η αρθρίτιδα είναι κυρίως ασθένεια των ενηλίκων, ορισμένες μορφές της επηρεάζουν και τα παιδιά. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για την αρθρίτιδα, υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπευτικές επιλογές για να βοηθήσουν στη διαχείριση του πόνου και να διατηρήσουν τους ανθρώπους σε καλή κατάσταση. Οι κύριοι τύποι αρθρίτιδας που επηρεάζουν το γόνατο είναι η οστεοαρθρίτιδα, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

 

Οστεοαρθρίτιδα

Η οστεοαρθρίτιδα είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας στο γόνατο. Είναι ένας τύπος αρθρίτιδας που εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω, αν και μπορεί να εμφανιστεί και σε νεότερους. Στην οστεοαρθρίτιδα, ο συνδετικός ιστός της άρθρωσης του γόνατος σταδιακά φθείρεται και ο προστατευτικός χώρος μεταξύ των οστών μειώνεται. Η οστεοαρθρίτιδα συνήθως αναπτύσσεται αργά και ο πόνος που προκαλεί επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου.

 

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Η ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι μια χρόνια αυτοάνοση ασθένεια που προσβάλλει πολλές αρθρώσεις σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της άρθρωσης του γόνατος. Είναι συμμετρική, δηλαδή επηρεάζει συνήθως την ίδια άρθρωση και στις δύο πλευρές του σώματος. 

 

Μετατραυματική Αρθρίτιδα

Η μετατραυματική αρθρίτιδα είναι μια μορφή αρθρίτιδας που αναπτύσσεται μετά από τραυματισμό στο γόνατο. Για παράδειγμα, ένα σπασμένο οστό μπορεί να βλάψει την επιφάνεια της άρθρωσης και να οδηγήσει σε αρθρίτιδα χρόνια μετά τον τραυματισμό. Οι ρήξεις μηνίσκου και οι τραυματισμοί των συνδέσμων μπορεί να προκαλέσουν αστάθεια και πρόσθετη φθορά στην άρθρωση του γόνατος που, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να οδηγήσει σε αρθρίτιδα.

 

Συμπτώματα

Μια άρθρωση γόνατος που επηρεάζεται από αρθρίτιδα προκαλεί πόνο που αναπτύσσεται σταδιακά με την πάροδο του χρόνου, αν και μπορεί να εμφανιστεί και ξαφνικά. Βασικά συμπτώματά της αρθρίτιδας στο γόνατο είναι τα εξής:

  • Η άρθρωση είναι πρησμένη και δύσκολα λυγίζει.
  • Ο πόνος και το πρήξιμο συνήθως είναι χειρότερα το πρωί.
  • Η έντονη δραστηριότητα μπορεί να προκαλέσει πιο πολύ πόνο.
  • Ο πόνος μπορεί να προκαλέσει αίσθημα αδυναμίας στο γόνατο.
  • Πολλοί άνθρωποι με αρθρίτιδα βιώνουν αυξημένο πόνο στις αρθρώσεις με τις αλλαγές του καιρού.

 

Θεραπεία

Η θεραπεία περιλαμβάνει αρχικά τη μείωση του σωματικού βάρους, τη χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονώδων φαρμάκων και την απλή κινησιοθεραπεία με στόχο τη συντήρηση του εύρους κίνησης και της μυϊκής δύναμης. Εάν δεν επαρκούν οι παραπάνω τρόποι αντιμετώπισης και σημειώνεται οξύς πόνος που εμποδίζει το άτομο από την πραγματοποίηση απλών και καθημερινών δραστηριοτήτων υποβαθμίζοντας την ποιότητα ζωής του, προτείνεται χειρουργική επέμβαση αντικατάστασης γονάτου που ονομάζεται ολική αρθροπλαστική γόνατος. Η ολική αρθροπλαστική γόνατος αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες επεμβάσεις της ορθοπαιδικής και εγγυάται εξαιρετικά αποτελέσματα και πλήρη λειτουργικότητα σε όσους ταλαιπωρούνται με χρόνια προβλήματα εξαιτίας της καταστροφής της άρθρωσης του γόνατος.  Οι εναλλακτικές της ολικής αρθροπλαστικής γόνατος είναι η αρθροσκόπηση, η μονοδιαμερισματική αρθροπλαστική γόνατος ή η οστεοτομία γόνατος.

Category
Services


Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε.Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε.


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το επόμενο σας ραντεβού.