Ρήξη πρόσθιου χιαστού

Ο χιαστός είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους που προσφέρει σταθερότητα στο γόνατο.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού

Ο χιαστός είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους που προσφέρει σταθερότητα στο γόνατο.

Ρήξη πρόσθιου χιαστού

Title:

Description:

Ρήξη πρόσθιου χιαστού

Ο χιαστός είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους που προσφέρει σταθερότητα στο γόνατο.

Ο χιαστός είναι ένας από τους σημαντικότερους συνδέσμους που προσφέρει σταθερότητα στο γόνατο. Η ρήξη χιαστού είναι μία από τις συχνότερες αθλητικές κακώσεις και συναντάται συνήθως στους ποδοσφαιριστές, αλλά και γενικότερα σε αθλητές. Αυτή συμβαίνει μετά από κάποια ξαφνική κίνηση, όπως άλμα και απότομη προσγείωση. Για την αποφυγή αυτού του τραυματισμού προτείνεται ένα σωστό πρόγραμμα άσκησης χωρίς απότομες κινήσεις.

 

Ποια είναι τα συμπτώματα της ρήξης του πρόσθιου χιαστού;

Κατά τον τραυματισμό του χιαστού συναντάμε διάφορα συμπτώματα όπως:

  • Πόνο. Συνήθως συνοδεύεται από έντονο πόνο. Μόνο αν έχετε έναν ελαφρύ τραυματισμό, μπορεί να μην αισθάνεστε πόνο.
  • Οίδημα. Αυτό συνήθως συμβαίνει την πρώτη μέρα του τραυματισμού. Για να μειώσετε το πρήξιμο, μπορείτε να βάλετε πάγο στο γόνατο, να σηκώσετε ψηλά το πόδι σας και να το στηρίξετε πάνω σε ένα μαξιλάρι. 
  • Δυσκολία στη βάδιση. Θα δυσκολεύεστε να περπατήσετε αν έχετε ρήξη του πρόσθιου χιαστού.
  • Απώλεια του πλήρους εύρους κίνησης της άρθρωσης. Μετά τον τραυματισμό είναι πιθανό να μην μπορείτε να λυγίσετε το γόνατό σας όπως συνήθως.

 

Πότε πρέπει να επισκεφτείτε έναν γιατρό

Η αναζήτηση γιατρού θα πρέπει να είναι άμεση, με το που νιώσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα για να λάβετε άμεση θεραπεία. Είναι σημαντικό να προσδιοριστεί γρήγορα η κατάσταση του τραυματισμού ώστε να καταπολεμηθεί.

 

Θεραπεία

Ο ιατρός μπορεί να σας ζητήσει να κάνετε κάποιες δοκιμές για να προσδιοριστεί η κατάσταση του χιαστού. Συνήθως ζητάει να ξαπλώσετε ανάσκελα και να λυγίσετε τα γόνατα και τους γοφούς σας σε συγκεκριμένες γωνίες. Ο ιατρός λαμβάνει υπόψη του τη σοβαρότητα του τραυματισμού και καταλήγει στη θεραπεία, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση ώστε ο χιαστός να επανέλθει στη κανονική του κατάσταση και να αποκτήσει και πάλι την σταθερότητά του. Σε διαφορετική περίπτωση, ο ιατρός μπορεί να προτείνει χειρουργική επέμβαση αν αυτή απαιτείται για την αποκατάσταση. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ακολουθεί ξεκούραση για να επανέλθει ο ασθενής στις καθημερινές δραστηριότητες του.

 

Πρόληψη 

Μπορείτε να ενημερωθείτε από τον γιατρό σας για ασκήσεις που βοηθούν στην αποφυγή τραυματισμών τέτοιου είδους. Κάποιες από αυτές είναι:

  • Ασκήσεις για γενική ενδυνάμωση του σώματος 
  • Ασκήσεις της λεκάνης
  • Ασκήσεις γοφών 
  • Ασκήσεις κοιλιακών
  • Ασκήσεις ποδιών

Αυτές οι ασκήσεις ενισχύουν τους μυς και προσφέρουν ισορροπία έτσι ώστε να αποφευχθεί ένας τέτοιος τραυματισμός. Ακόμα, προτείνουμε άσκηση με έμφαση στην σωστή τεχνική, ιδίως στην ασκήσεις αλμάτων, ώστε να συνηθίσει το σώμα σε σωστή στάση και προσγείωση.

Category
Services


Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε.Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας για οποιαδήποτε απορία έχετε.


ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΛΕΙΣΤΕ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Καλέστε μας στον παραπάνω αριθμό για να κλείσετε το επόμενο σας ραντεβού.